Terug home Informatie & inspiratie Actueel Hersenen van ouderen worden beter gebruikt

Hersenen van ouderen worden beter gebruikt

Geschreven op maandag 05 september 2016

Keuzes maken is voor ouderen een stuk vermoeiender dan voor jongeren, zo blijkt uit recent onderzoek. Tijdens het winkelen gebruiken 55-plussers namelijk een groter deel van hun brein. Keuzes maken gebeurt bij jongeren met een kleiner deel van de hersenen dan bij de hersenen van ouderen het geval is.

Onderzoek naar de hersenen van ouderen

Onder de proefpersonen van het onderzoek bevonden zich 22 ouderen van rond de zeventig jaar oud. In verschillende tests namen zij het op tegen 20 jong volwassenen van rond de 25. Alle proefpersonen kregen foto’s van producten te zien op een computerscherm. Elk product had een aantal sterren. Steeds werden de proefpersonen geconfronteerd met een reeks producten, die één voor een op het scherm verschenen. Daarna moesten ze het product met de meeste sterren kiezen. De proef werd lastiger gemaakt door tussendoor ook ongerelateerde objecten te tonen op het scherm. Tijdens de proef werd de hersenactiviteit van alle proefpersonen nauwkeurig bijgehouden. Wat bleek?

Extra deel van de hersenen

Er was een groot verschil tussen de hersenactiviteit van de jonge en de oude proefpersonen. Naast de delen van het brein die ook de jongeren gebruikten bij het maken van keuzes, bleken de hersenen van ouderen nog een extra deel te gebruiken: de ventromediale prefontale cortex. Het is het deel van het brein dat ons helpt bij het inschatten van beloningen en emoties. Ook is dit hersendeel betrokken bij het verwerken van risicoberekeningen. Een interessant feit was overigens, dat zowel de jongeren als de ouderen even snel en accuraat hun keuzes maakten.

Verhoogde hersenactiviteit helpt

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe actiever de ventromediale prefrontale cortex in de hersenen van ouderen was, hoe beter ze tijdens de test presteerden. Onderzoeker Nichole Lighthall vertelt: “Het lijkt erop dat de verhoogde hersenactiviteit ze echt hielp, dat het hun prestatie goed deed”. De proefpersonen die tijdens de experimenten beter scoorden, bleken bovendien betere strategieën te gebruiken om zich zaken te herinneren. “Ze haalden er verhalen bij die verband hielden met hun levens.” Of ze vertaalden de waarde die de sterren aangaven in woorden die betekenisvoller voor ze waren, bijvoorbeeld ‘vreselijk’ of ‘geweldig’. Blijkbaar speelt de ventromediale prefrontale cortex dus ook een rol in het autobiografisch geheugen en zelf-referentiële denken.

Stapje extra

Het onderzoek suggereert dat keuzes maken voor ouderen lastiger is dan voor jongeren. Maar het goede nieuws is dat de hersenen van ouderen dat compenseren door een stapje extra te zetten. “Het suggereert dat gezonde oudere volwassenen – ook al is hun geheugen niet meer zo goed, in staat zijn om delen van het brein die ze normaal niet gebruiken om een bepaalde taak te vervullen in kunnen zetten om beter te presteren.” Het onderzoek biedt mogelijk ook handvatten voor behandeling van ouderen die met geheugenproblemen kampen die hun functioneren in de weg zitten. “Toekomstige studies kunnen wellicht de omstandigheden identificeren waaronder de ventromediale prefrontale cortex tijdens het nemen van beslissingen actief wordt en manieren vinden om die omstandigheden te promoten wanneer ouderen beslissingen moeten nemen.”

Bron: Scientias

Interessante links bij dit artikel: