Terug home Informatie & inspiratie Actueel Handige apps voor mantelzorgers

Handige apps voor mantelzorgers

Geschreven op maandag 28 januari 2019

Veel mantelzorgers hebben naast de zorgtaken ook een baan. Het organiseren van hulp en ondersteuning of het bijhouden van wat u allemaal nog moet doen kan veel tijd en energie kosten. Daarom geven we u in dit blog tips over handige apps die u kunt gebruiken om het allemaal wat overzichtelijker en (hopelijk) makkelijker te maken. 

MiessAgenda: de besloten agenda

Deelt u de zorgtaken met anderen? Dan is MiessAgenda een handige manier om de zorg en aandacht rondom één persoon te organiseren. U kunt iedereen toevoegen aan de besloten agenda waarmee u de mantelzorgtaken deelt. Wie kan er op die datum mee naar de dokter? Wie gaat er aanstaande zondag langs? Wie komt volgende week woensdag het huis schoonmaken? Alle deelnemers in de groep kunnen afspraken in de agenda zetten en mensen hiervoor uitnodigen. Afspraken die in uw agenda passen, accepteert u. De rest blijft openstaan voor anderen binnen de groep. Op deze manier kunnen de mantelzorgtaken eerlijk worden verdeeld.

MedApp: zicht op medicijnen

Gebruikt diegene voor wie u zorgt veel medicijnen die op verschillende tijdstippen ingenomen moeten worden? Dat kan best lastig zijn om het te onthouden. Daarom is MedApp een ideaal hulpmiddel. De app geeft een signaal als het tijd is om een medicijn in te nemen. Ook laat de app het u weten als een medicijn bijna op is. Sommige apotheken zitten zelfs aangesloten bij de app; via de app kunt u dan ook makkelijk de medicijnen bestellen. Tot slot bevat de app ook bijsluiters van verschillende medicijnen. U hoeft alleen de barcode te scannen om de bijsluiter in te kunnen zien!

ACR call recorder: gesprekken opnemen

Als u telefonisch contact heeft met bijvoorbeeld artsen is het lastig om altijd scherp te reageren of alles te onthouden. Het kan dan handig zijn om gesprekken op te nemen. Voor face-to-face gesprekken heeft elke smartphone een opnamefunctie, maar als het gaat om een telefonisch overleg wordt dit complexer. Voor Android werkt ACR call recorder goed. U kunt de app aanzetten voordat u wordt gebeld en het gesprek wordt opgenomen. Na afloop kunnen de gesprekken makkelijk worden gedeeld via bijvoorbeeld e-mail en WhatsApp. Daarnaast is de app gratis. Voor Apple telefoons zijn er (nog) geen gratis apps beschikbaar.

VGZ Mindfulness coach

Mantelzorgen kan de ene dag makkelijker zijn dan de andere dag. Het is belangrijk om ook tijd en rust voor uzelf te nemen, want alleen op deze manier houdt u het vol. Af en toe een zen-moment doet wonderen. De VGZ Mindfulness coach kan u daarbij helpen. De app biedt oefeningen waarbij u meer mindful wordt en even uw rust kunt pakken.

DayClock

Zorgt u voor een persoon die vergeetachtig is of in de beginfase van dementie zit? Dan is DayClock een goede tip. De persoon ziet in één opslag alle informatie om grip te krijgen op tijd. Een mantelzorger of familielid kan een groet, mededeling, ingeplande afspraak of geheugensteuntje plaatsen voor de gebruiker, zoals “Goedemiddag papa, wij komen rond 13:00 uur langs”. Op deze manier kan de agenda op afstand worden doorgestuurd.

Kent u andere handige apps voor mantelzorgers? Of heeft u ervaring met één van deze apps? Laat het ons weten!

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.