Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Grootste uitdagingen langer thuis wonen

Geschreven op donderdag 13 juni 2024 door Dominique

Rond 2040 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65-plus. Deze toenemende vergrijzing brengt uitdagingen met zich mee. We worden ook ouder en blijven langer gezond. Het gevolg hiervan is dat we langer thuis blijven wonen. Dit brengt uitdagingen met zich mee.

Druk op zorg en ondersteuning thuis

De vraag voor zorg en ondersteuning neemt onder andere door het langer thuis wonen toe. Mensen komen minder snel in aanmerking voor het wonen in een zorginstelling en het is mogelijk om met een zwaardere zorgvraag thuis te blijven wonen. Er ligt wel druk op de ouderenzorg door een groeiend tekort aan zorgprofessionals. Op den duur zal beschikbare zorg beperkt zijn.

Hulp van naasten

Bij het langer thuis wonen wordt je veel aangewezen op je naasten, zoals kinderen die mantelzorg moeten bieden of een buurvrouw die af en toe een boodschap meeneemt. Als je geen kinderen of andere naasten in de omgeving hebt die je kunnen helpen, wordt langer thuis wonen als een grote uitdaging gezien.

Eenzaamheid en sociale isolatie

Eenzaamheid en sociale isolatie liggen op de loer. Zeker bij senioren door factoren als verlies van dierbaren, afnemende sociale contacten en fysieke beperkingen. Lees hier meer over dit onderwerp.

Toekomstbestendig wonen

Langer thuis wonen kan tegenwoordig tot op hoge leeftijd. Dit betekent wel dat er soms woningaanpassingen gedaan moeten worden om veilig te kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van de badkamer, verbreden van deuren en weghalen van drempels. Slimme oplossingen en technologie kunnen ook helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Lees er hier meer over. Deze aanpassingen en oplossingen kosten wel geld. Dit kan ook als een uitdaging worden gezien.

Het waarborgen van kwalitatieve zorg, sociale verbondenheid en veiligheid zijn de grootste uitdagingen in de ouderenzorg.

Themaboek langer thuis wonen

Om prettig zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, moet het wel georganiseerd zijn. In het themaboek langer thuis wonen vind je verhalen ter inspiratie en allerlei handige informatie die je helpen bij jouw keuzes. Het themaboek is gratis te downloaden via onderstaande button.

Download gratis

Woonz nieuwsbrief