Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Uw energie op peil houden

Geschreven op donderdag 03 december 2020 door Kalinka Kester

"Periode tussen kerst en nieuwjaar: moment van bezinning als een halte in onze reis naar ouderdom!"

Gemeenschappelijke deler

"Afgelopen jaar heb ik door mijn werk vele mensen mogen ontmoeten met allemaal één gemeenschappelijke deler: zorg voor hun naaste! In deze donkere dagen met kerst en de jaarwisseling kijken we terug op afgelopen jaar en proosten we op het nieuwe wat voor ons ligt. Wat zal het nieuwe jaar brengen?"

Evaluatie-moment

Deze terug-en vooruitblik is een evaluatie-moment: hoe is het met uw balans van zorgen voor uw naasten maar ook voor uzelf? Als mantelzorger geeft u en blijft u geven- waarvoor uw naaste u vaak heel dankbaar is – maar vaak schakelt u daarbij de reflex om voor uw zelf te zorgen uit. Het is goed om te luisteren naar uw eigen lichaam en geest. Wat geeft u energie? Hoe is het gesteld met het evenwicht tussen uw draagkracht en uw draaglast?

Energie en balans

Op welke gebieden gaat het goed of waar krijgt u energie van? Dit versterkt uw draagkracht. Op welke gebieden gaat het minder goed of wat kost u (veel) energie? Dit is de draaglast. Deze tijd van het jaar kan uitnodigen om te kijken hoe het met uw balans staat? Bent u in balans? Of bent u uit balans? En zo ja, bent u veerkrachtig genoeg om zelf de balans terug te vinden?

Tips om energie op peil te houden

Wat is er nodig om u weer in balans te krijgen? Welke activiteiten geven u energie? Een wandeling in het bos, met een vriend(in) een kopje koffiedrinken in de stad, luisteren naar mooie muziek of een boodschapje doen op de markt zijn voorbeelden die u energie kunnen geven. Doktersbezoek, schoonmaken of administratie doen, kunnen voorbeelden van energievreters zijn. Enkele tips om uw energie op peil te houden:

 1. Vraag en aanvaard hulp
 2. Probeer de mantelzorg te delen
 3. Neem tijd voor uw zelf (bijvoorbeeld een halfuur per dag)
 4. Durf ‘neen’ te zeggen
 5. Blijf niet zitten met vragen, problemen of onzekerheden
 6. Maak duidelijke afspraken
 7. Praat open en eerlijk over wat je grenzen zijn
 8. Zorg dat u een luisterend oor hebt
 9. Vind u zelf oké
 10. Gun u zelf de nodige rust
 11. Blijf afspreken met vrienden en familie

Gun u deze donkere dagen wat tijd voor uzelf! Mocht u hulp nodig hebben bij het hervinden van uw balans door de zaken die u veel energie kosten anders te organiseren, dan kunt u een mantelzorgmakelaar inschakelen.

Voor 2019 wens ik u liefde, gezondheid en gezelligheid toe!

Vriendelijke groet,

Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner

Woonz nieuwsbrief