Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Eenzaamheid

Geschreven op maandag 10 juni 2024 door Dominique

We worden steeds ouder en blijven langer gezond. En dat betekent dat we steeds langer thuis kunnen wonen. Hier komen ook uitdagingen bij kijken, zoals eenzaamheid. Veel senioren ervaren eenzaamheid, vooral als ze geen sterke sociale netwerken hebben of als ze minder mobiel zijn.

Eenzaamheid bij senioren

Bij eenzaamheid gaat het om het feit dat mensen het gemis van verbondenheid voelen met anderen. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar senioren zijn vaak kwetsbaarder door factoren als verlies van dierbaren, afnemende sociale contacten en fysieke beperkingen.

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo verhoogt het risico op depressie, angst, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Het kan ook leiden tot een lagere kwaliteit van leven en verminderde cognitieve functies. Hiermee worden mentale vaardigheden die we dagelijks gebruiken bedoeld. Denk aan problemen met communicatie, probleemoplossend denken en het dagelijks functioneren.

Hoe kunnen we een ander helpen?

  1. Versterken van sociale netwerken: sociale netwerken kunnen worden vergroot door deel te nemen aan activiteiten in de buurt, lid te worden van clubs of vrijwilligerswerk te doen. Familie en vrienden zijn ook een belangrijk onderdeel in het regelmatig contact houden.
  2. Gebruikmaken van technologie: technologie kan ervoor zorgen om in contact te blijven met anderen. Denk aan beeldbellen, social media en online gemeenschappen.
  3. Buurthulp organiseren: buurtbewoners kunnen ook een rol spelen in het verminderen van eenzaamheid. Een praatje maken, boodschappen doen of samen wandelen kan al veel betekenen. Of denk aan een middag samen koken of bakken: het bevordert sociale interactie en zorgt voor een lekkere maaltijd.
  4. Professionele hulp inschakelen: is de eenzaamheid erg? Dan kan professionele hulp nodig zijn. Denk aan hulp van een maatschappelijk werker, psycholoog of ouderenadviseur.
  5. Behoefte aan een praatje: soms is er behoefte aan een praatje. Er zijn verschillende organisaties die zich hiervoor inzetten. Een voorbeeld is de Luisterlijn. Ze zijn dag en nacht bereikbaar. > Lees meer over de Luisterlijn

Woonz nieuwsbrief