Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Eén tegen eenzaamheid: wat kun je doen?

Geschreven op donderdag 24 augustus 2023 door Dominique Jeremias

Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Met het programma Eén tegen Eenzaamheid wil de overheid eenzaamheid onder senioren eerder signaleren en doorbreken. In dit artikel vertellen we je kort over het programma, hoe je een ander kunt helpen en hoe je zelf eenzaamheid kunt voorkomen.

Samenwerkingsverbanden in Nederland

De overheid kan uiteraard niet alleen de eenzaamheid van duizenden mensen doorbreken. Zij slaat hiervoor de handen ineen met maatschappelijke organisaties, ondernemers, gemeenten, bedrijven en de Rijksoverheid. Deze organisaties vormen landelijke en lokale samenwerkingsverbanden (coalities) tegen eenzaamheid. Ook Woonz.nl is aangesloten bij de landelijke coalitie. De coalities nemen het voortouw maar het is uiteindelijk de bedoeling dat alle Nederlanders iets doen om eenzaamheid onder senioren te verminderen. Iemands eenzaamheid doorbreken: dat kunnen we allemaal. 

Wat kun je doen?

Iedereen kan er vandaag voor kiezen om een betere buur te zijn en iemand het gevoel te geven dat de wereld wél op hem of haar wacht. Een klein gebaar kan een wereld van verschil maken. Op de website van Eén tegen Eenzaamheid worden tips gegeven over hoe je eenzaamheid kunt herkennen, waar je eenzaamheid kunt melden en hoe je zelf iets kunt doen. Zo kun je direct hulp bieden door je aan te sluiten bij een initiatief in de buurt! 

Tips van Woonz.nl

Woonz.nl schrijft regelmatig over leuke uitjes en activiteiten waar je aan kunt deelnemen. We zetten de organisaties die dit organiseren op een rij: 

  • Vraagelkaar: via deze website kun je reageren op een vraag of wens van iemand of zelf een vraag of wens achterlaten. Op deze manier kun je iets voor een ander betekenen of een ander iets voor jou. Zo vind je een fietsmaatje, iemand om een bakje koffie mee te doen en ga zo maar door. 
  • Mee eten bij een woon(zorg)organisatie: vaak is het mogelijk om aan te schuiven in het café van een woon(zorg)organisatie. Voor een speciale prijs eet je gezellig mee! 
  • Nationaal Ouderenfonds: het Nationaal Ouderenfonds organiseren allerlei activiteiten: van een potje wandelvoetbal of een trui breien met de breiclub tot een concert en van een dagje naar een museum tot een vaartocht. 
  • GoldenSports: “samen buiten bewegen” is hun motto. Bij GoldenSports kun je samen met buurtgenoten een training doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportleraar. Op deze manier blijf je fit en kun je contact maken met andere 55+’ers in de buurt. 

Ben je op zoek naar nog meer tips, instanties en community’s? Ook hier hebben wij een artikel over geschreven. Klik hier om het artikel te lezen. 

Zelfstandig blijven

Het ontmoeten van anderen en actief blijven helpen om zelfstandig te blijven kunnen wonen, ook als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook betaalde mogelijkheden als het gaat om activiteiten en uitjes. Ontdek de mogelijkheden op Woonz.nl 

Woonz nieuwsbrief