Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Eén tegen eenzaamheid: wat kunt u doen?

Geschreven op zondag 18 september 2022 door Dominique Jeremias

Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Met het programma Eén tegen Eenzaamheid wil de overheid eenzaamheid onder senioren eerder signaleren en doorbreken. In dit blog vertellen we u kort over het programma, hoe u een ander kunt helpen en hoe u zelf eenzaamheid kunt voorkomen.

Samenwerkingsverbanden in Nederland

De overheid kan uiteraard niet alleen de eenzaamheid van duizenden mensen doorbreken. Zij slaat hiervoor de handen ineen met maatschappelijke organisaties, ondernemers, gemeenten, bedrijven en de Rijksoverheid. Deze organisaties vormen landelijke en lokale samenwerkingsverbanden (coalities) tegen eenzaamheid. Ook Woonz.nl is aangesloten bij de landelijke coalitie. De coalities nemen het voortouw maar het is uiteindelijk de bedoeling dat alle Nederlanders iets doen om eenzaamheid onder senioren te verminderen. Iemands eenzaamheid doorbreken: dat kunnen we allemaal. 

Wat kunt u doen?

Iedereen kan er vandaag voor kiezen om een betere buur te zijn en iemand het gevoel te geven dat de wereld wél op hem of haar wacht. Een klein gebaar kan een wereld van verschil maken. Op de website van Eén tegen Eenzaamheid worden tips gegeven over hoe u eenzaamheid kunt herkennen, waar u eenzaamheid kunt melden en hoe u zelf iets kunt doen. Zo kunt u direct hulp bieden door u aan te sluiten bij een initiatief in de buurt! 

Tips van Woonz.nl

Woonz.nl schrijft regelmatig over leuke uitjes en activiteiten waar u aan kunt deelnemen. We zetten de organisaties die dit organiseren op een rij voor u: 

  • Vraagelkaar: via deze website kunt u reageren op een vraag of wens van iemand of zelf een vraag of wens achterlaten. Op deze manier kunt u iets voor een ander betekenen of een ander iets voor u. Zo vindt u een fietsmaatje, iemand om een bakje koffie mee te doen en ga zo maar door. 
  • Mee eten bij een woon(zorg)organisatie: vaak is het mogelijk om aan te schuiven in het café van een woon(zorg)organisatie. Voor een speciale prijs eet u gezellig mee! 
  • Nationaal Ouderenfonds: het Nationaal Ouderenfonds organiseren allerlei activiteiten: van een potje wandelvoetbal of een trui breien met de breiclub tot een concert en van een dagje naar een museum tot een vaartocht. Daarnaast hebben zij ook de BoodschappenPlusBus in het leven geroepen. Deze rijdt in 90 gemeenten in Nederland en wordt gerund door vrijwilligers die zich inzetten om mensen mooie momenten en leuke uitstapjes te bezorgen.  
  • GoldenSports: “samen buiten bewegen” is hun motto. Bij GoldenSports kunt u samen met buurtgenoten een training doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportleraar. Op deze manier blijft u fit en kunt u contact maken met andere 55+’ers in de buurt. 

Bent u op zoek naar nog meer tips, instanties en community’s? Ook hier hebben wij een blog over geschreven. Klik hier om het blog te lezen. 

Zelfstandig blijven

Het ontmoeten van anderen en actief blijven helpen om zelfstandig te blijven kunnen wonen, ook als u alleen bent. Uiteraard zijn er ook betaalde mogelijkheden als het gaat om activiteiten en uitjes. Ontdek de mogelijkheden op Woonz.nl 

Woonz nieuwsbrief