Terug home Informatie & inspiratie Actueel Dit zijn de woonwensen van mensen met dementie

Dit zijn de woonwensen van mensen met dementie

Geschreven op woensdag 20 januari 2016

Aandacht voor gezelligheid, intimiteit, voldoende hulp en ondersteuning, vrijheid, geprikkeld blijven, kennis kunnen delen, sociaal contact, het zijn slechts voorbeelden van de uiteenlopende leef- en woonwensen van mensen met dementie. In een hartverwarmende video vertellen mensen met dementie over hun eigen, unieke verlangens.

Benieuwd naar woonwensen van mensen met dementie? Klik hieronder om het filmpje te bekijken:

Kennis delen
“De vrijheid om te kunnen doen wat je zelf wilt” is een belangrijke wens die genoemd wordt. Ook een mooie quote uit de video: “Ik wil anderen kunnen stimuleren met de kennis die ik over de jaren heen heb opgedaan. Zodat ik zo goed mogelijk kan blijven functioneren.”

Vriendschap en familie

Een meneer vertelt: “Ik wil verbonden zijn met mensen die ook verbonden willen zijn met mij. Een vriendschap, dus niet zakelijk.” Verbondenheid, vriendschap, familie worden door de ouderen in de video veel genoemd. “Ik vind het plezierig dat ik naar mijn familie kan gaan en dat ze bij mij kunnen komen”, vertelt een mevrouw. En haar buurvrouw: “Ik vind het belangrijk om – zeker als je ouder wordt – nog plezier te hebben en van alles te kunnen genieten”.

Over de video
Deze hartverwarmende video, met een bijdrage van Prof. Dr. Joris Slaets, directeur van de Leyden Acedemy of Vitality and Ageing is gemaakt door het Ministerie van Verhalen (Eelco Koolhaas en Jasper Masthoff) voor een bijeenkomst over wonen in Den Haag. Opdrachtgever voor de video zijn de Gemeente Den Haag (Elizabeth de Vries) en advies- en onderzoeksbureau Significant (Georget Bouman en Rafke Engels).

Interessante links bij dit artikel: