Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

De Week tegen Eenzaamheid

Geschreven op maandag 17 juni 2024 door Dominique

Eenzaamheid kan bij iedereen voorkomen. Het gaat om het feit dat mensen het gemis van verbondenheid voelen met anderen. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. In Nederland voelen 1 op de 3 mensen van 75 jaar of ouder zich eenzaam. Van hen voelt 9% zich extreem eenzaam.

De Week tegen Eenzaamheid 2023 is van donderdag 28 september t/m woensdag 4 oktober. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem en staat ontmoeting en verbinding centraal. Uit onderzoek van het Ouderenfonds (2016) blijkt dat 85% van eenzame senioren het lastig vinden om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze willen anderen niet tot last zijn en vinden dat er veel onbegrip voor eenzaamheid bestaat.

Tips om eenzaamheid tegen te gaan

Er zijn veel senioren die zich ongewild eenzaam voelen. Misschien ken je wel zo’n persoon, maar weet je niet goed hoe je degene kan helpen. Wij geven een aantal tips over hoe je deze persoon zou kunnen helpen: 

  1. Luisteren: Een kop koffiedrinken op het terras is vaak al een goed begin. Af en toe een praatje maken of iets leuks doen, kan er al voor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Luisteren doet wonderen. 
  2. Breng de persoon in contact met anderen: op deze manier vergroot de persoon zijn of haar sociale contacten. Als de persoon bijvoorbeeld niet weet hoe een tablet met internet werkt, kun je dit ook prima uitleggen. Op deze manier kunnen ze online ook nog contact houden met anderen. 
  3. Biedt jouw hulp: of het nu gaat om oppas van kinderen of huisdieren, klussen of huishouden: alle hulp is welkom. 

Om eenzaamheid voor uzelf tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of deelnemen aan (laagdrempelige) sociale activiteiten. In veel gemeenten worden activiteiten georganiseerd voor mensen die anderen willen ontmoeten. Op deze manier wordt in de toekomst de kans op eenzaamheid en sociaal isolement kleiner. 

Instanties en community’s

Er zijn verschillende instanties en community’s om eenzaamheid tegen te gaan. Zij organiseren verschillende activiteiten waarbij iedereen welkom is. Ontdek in dit artikel welke activiteiten er bij je in de buurt zijn. 

In de strijd tegen eenzaamheid zijn er een hoop initiatieven te noemen die veelbelovend zijn in de praktijk. Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd welke initiatieven er zijn in jouw omgeving? Klik hier.   

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief