Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Superhandig: cursussen tegen valangst!

Geschreven op donderdag 11 mei 2023 door Dominique

Iedere vijf minuten komt er een senior binnen op de Spoedeisende Hulp door een valpartij. En jaarlijks breken zo’n 15.000 senioren hun heup door een val. Zelfstandig wonende senioren zitten na de val vaak met een probleem, namelijk valangst.

Wat is valangst?

Het woord zegt het waarschijnlijk al: als iemand valangst heeft dan is degene bang om te vallen en voor de consequenties die een val met zich meebrengt. Valangst komt veelal voor bij senioren. Het vervelende aan valangst is dat de kans op vallen juist groter wordt. Je kunt bijvoorbeeld angst- of paniekaanvallen krijgen in situaties die als gevaarlijk worden gezien. Daarnaast beweeg je ook vaak gekunsteld om de kans op vallen maar zoveel mogelijk te vermijden. Wat kun je hiertegen doen?

Veilige leefomgeving

Heb je zelf last van valangst? Of iemand in je omgeving? Dan kun je uiteraard zelf beginnen met de leefomgeving veiliger te maken. Denk hierbij aan het renoveren van je badkamer, verwijderen van drempels en beugels door het huis hangen. Dit helpt een deel van de angst weg te nemen. Als de valangst nog steeds niet is verdwenen dan is het verstandig om een cursus te volgen of langs de huisarts te gaan die je kan doorverwijzen. Je krijgt dan bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Hoe moeilijk het ook is, het is ook belangrijk om erover te praten met mensen in je omgeving. Op deze manier maak je het probleem bespreekbaar en kunnen anderen je helpen.  

Handige cursussen tegen valangst!

Er zijn diverse organisaties die cursussen over valpreventie geven. U leert onder andere hoe u na een val kunt opstaan. Een voorbeeld is VeiligheidNL die de cursus ‘In Balans’ geeft. De cursus is voor zelfstandig wonende senioren die zich onzeker op de been voelen of al een keer gevallen zijn. Het doel van deze cursus om de algehele fitheid, spierkracht én balans te verbeteren. Een ander voorbeeld is de cursus ‘Zicht op Evenwicht'. Je verbetert jouw conditie en evenwichtsgevoel, zodat je met meer zelfvertrouwen op pad kunt gaan. Goed om te weten: valpreventie cursussen en trainingen worden vaak vergoed vanuit je zorgverzekeraar.  

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief