Wat is valangst?
Het woord zegt het waarschijnlijk al: als iemand valangst heeft dan is degene bang om te vallen en voor de consequenties die een val met zich meebrengt. Valangst komt veelal voor bij senioren. Het vervelende aan valangst is dat de kans op vallen juist groter wordt. Men kan bijvoorbeeld angst of paniekaanvallen krijgen in situaties die als gevaarlijk worden gezien. Daarnaast gaat men ook vaak gekunsteld bewegen om de kans op vallen maar zoveel mogelijk te vermijden. Wat kunt u hiertegen doen?
Veilige leefomgeving
Merkt u dat uzelf of iemand in uw omgeving last heeft van valangst? Dan kunt u uiteraard zelf beginnen met de leefomgeving veiliger te maken. Denk hierbij aan het renoveren van uw badkamer, verwijderen van drempels en beugels door het huis hangen. Dit helpt een deel van de angst weg te nemen. Als de valangst nog steeds niet is verdwenen dan is het verstandig om een cursus te volgen of langs de huisarts te gaan die u kan doorverwijzen. U krijgt dan bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Hoe moeilijk het ook is, het is ook belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Op deze manier maakt u het probleem bespreekbaar en kunnen mensen u helpen.
Handige cursussen tegen valangst!
Er zijn diverse organisaties die cursussen over valpreventie geven. U leert onder andere hoe u na een val kunt opstaan. Een voorbeeld is VeiligheidNL die de cursus ‘In Balans’ geeft. De cursus is voor zelfstandig wonende senioren die zich onzeker op de been voelen of al een keer gevallen zijn. Het doel van deze cursus om de algehele fitheid, spierkracht én balans te verbeteren. Een ander voorbeeld is de cursus ‘Zicht op Evenwicht'. U verbetert uw conditie en evenwichtsgevoel, zodat u met meer zelfvertrouwen op pad kunt gaan. Goed om te weten: valpreventie cursussen en trainingen worden vaak vergoed vanuit uw zorgverzekeraar.
Heeft u nog meer tips om over valangst te komen? Deel deze met ons en help anderen hiermee!