Terug home Informatie & inspiratie Actueel Bewegingssensoren oplossing voor senioren die herstellen van heupfractuur

Bewegingssensoren oplossing voor senioren die herstellen van heupfractuur

Geschreven op maandag 18 maart 2019

Uit onderzoek van docent-onderzoeker Margriet Pol is gebleken dat senioren met een gebroken heup beter herstellen met coaching en bewegingssensoren in huis. Door deze hulpmiddelen te gebruiken herstellen ze niet alleen, maar voelen ze zich ook zekerder.

Debuut onderzoek onder deze doelgroep

In Nederland breken jaarlijks zo’n 15.000 senioren hun heup, vaak door een val in huis of op straat. Aan het onderzoek deden 240 senioren met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar mee. De inzet van bewegingssensoren is eerder getest bij doelgroepen, zoals mensen met dementie of mensen met een chronische longziekte, maar nog nooit bij de revalidatie van senioren met een gebroken heup. De uitkomsten van het onderzoek zijn ontzettend waardevol, omdat steeds meer senioren tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen.

Bewegingssensoren nemen valangst weg

Voor senioren die zelfstandig wonen betekent een gebroken heup een kantelpunt. De helft kan daarna namelijk niet meer zelfstandig wonen. Het grootste probleem is valangst. Dit weerhoudt senioren ervan om de draad weer op te pakken, terwijl voldoende dagelijkse beweging belangrijk is voor het herstel. Tijdens de revalidatie krijgen senioren standaard begeleiding bij het oppakken van fysieke activiteiten, zoals wandelen en balans houden. Maar ze leren niet hoe ze om kunnen gaan met valangst.

“Tijdens de studie zagen we dat ouderen zo erg geschrokken waren van de val, dat ze thuis veel minder activiteiten ondernamen dan voorheen. Om deze angst weg te nemen hebben we deze behandeling met sensoren ontwikkeld”, aldus Margriet Pol.

Veiligheid of privacy?

Met het plaatsen van sensoren komen er uiteraard vragen over de privacy. Uit interviews die Pol met 11 senioren voerde, blijkt toch dat het zelfvertrouwen en herstel opwegen tegen het verlies van privacy. Bovendien meten de sensoren alleen hoeveel iemand beweegt en waar iemand zich in de woonruimte bevindt. De gegevens werden beveiligd verzonden en anoniem opgeslagen. Alleen de deelnemende senior en therapeut hadden toegang tot deze gegevens.

Wilt u meer informatie over het onderzoek? Klik dan op dit linkje.

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.

Volgend artikel:
Onzichtbare kosten van mantelzorgers
Vorig artikel:
De Week van Zorg en Welzijn: Maak kennis met kunde
Woonz nieuwsbrief