Terug home Informatie & inspiratie Actueel Wie gaat de beslissingen nemen als mijn moeder dit niet meer kan?

Wie gaat de beslissingen nemen als mijn moeder dit niet meer kan?

Geschreven op maandag 25 maart 2019

Het was altijd heel erg opgeruimd in huis bij mevrouw De Jong. Ruim anderhalf jaar geleden werd het huishouden rommeliger. De kranten en stapeltjes tijdschriften lagen overal in de huiskamer. Als de thuiszorg haar ogen kwam druppelen, vertelde ze wel drie keer hetzelfde verhaal. Niet lang daarna werd de diagnose Alzheimer gesteld.

Dochter helpt

Na het overlijden van haar man drie jaar geleden kwam dochter Marian één keer per week om boodschappen te doen. Maar nu komt Marian twee keer tot drie per week bij haar moeder en regelt veel zaken voor haar zoals contact met de thuiszorg, haar administratie en bankzaken. Haar moeder kan nu nog zelf officiële documenten ondertekenen en begrijpt met hulp van haar dochter waar het over gaat. Maar wat als mevrouw de Jong dit niet meer kan en geen beslissingen meer kan nemen? Haar dochter vraagt zich af hoe ze dit voor de toekomst kan regelen.

Vastleggen dat anderen beslissingen mogen nemen

Op het moment dat de beslissingsbekwaamheid van iemand afneemt, is het verstandig dat de zorgvrager samen met zijn/haar naasten de wettelijke vertegenwoordiging voor de toekomst regelt. Mevrouw De Jong kan samen met haar dochter een notariële volmacht of levenstestament laten opmaken. In een notariële volmacht of levenstestament kan mevrouw De Jong vastleggen wat er geregeld moet worden als ze dat zelf niet meer kan. In dit document kan zij vastleggen dat haar dochter of meerdere vertegenwoordigers beslissingen mogen nemen en haar zaken/belangen behartigen als zij dat zelf niet meer kan of wil. Mevrouw De Jong kan hierbij denken aan:

  • het regelen van haar bankzaken;
  • haar wensen rondom persoonlijke verzorging;
  • haar instructie voor de verkoop van de woning als zij hier zelf niet meer kan wonen;
  • haar wensen bij overlijden/uitvaart.

Dit regelt zij bij de notaris. De volmacht kan per direct ingaan. Het is ook mogelijk in de volmacht op te nemen dat deze pas van kracht wordt nadat een medisch specialist heeft vastgesteld dat de mevrouw De Jong wilsonbekwaam is geworden.

Nadeel van levenstestament of notariële volmacht

Nadeel van een levenstestament/notariële volmacht is dat deze vertegenwoordiging geen wettelijke vertegenwoordiging is. Wettelijke vertegenwoordiging is er als er door een rechter uitgesproken maatregel zoals curatele, bewind en mentorschap is uitgesproken. Als geen van bovengenoemde maatregelen is uitgesproken door een rechter is iemand wilsbekwaam tot het tegendeel blijkt. Dit kan tot lastige situaties leiden! Een notariële volmacht/levenstestament kan de dochter van mevrouw De Jong in de communicatie met instanties zoals de belastingdienst, banken een duidelijkere positie geven met betrekking tot haar bevoegdheden en de vertegenwoordiging van haar moeder.

Er zijn verschillende wijzen van vertegenwoordiging en het is afhankelijk van de persoonlijke situatie welke vorm van vertegenwoordiging het meest geschikt is. Op de website van GoedVertegenwoordigd.nl kunt u meer informatie vinden.

Een mantelzorgmakelaar kan u ook helpen om inzicht en overzicht te krijgen in uw mogelijkheden voor zorg die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.

Met vriendelijke groet,

Kalinka Kester

Mantelzorgmakelaar MetzorgOntzorgen.nl

Contactaanvraag mantelzorgmakelaar

  • Stel hieronder uw vraag aan de mantelzorgmakelaar. Wilt u liever telefonisch contact dan kunt u de mantelzorgmakelaar bereiken op het volgende nummer: 085-0517933.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volgend artikel:
Column: Taartje
Vorig artikel:
Onzichtbare kosten van mantelzorgers
Woonz nieuwsbrief