Wat heeft u nodig om te kunnen beeldbellen?
Beeldbellen is eigenlijk hetzelfde als bellen, maar u ziet de persoon waarmee u belt. Beeldbellen gaat eenvoudig via verschillende programma’s en apps. Ze werken via een internetverbinding, dus als u thuis op de Wi-Fi zit kost het u niets. Beeldbellen kan met een computer, laptop, smartphone of tablet. In de onderstaande alinea’s vertellen we u meer over de meest bekende programma’s om mee te beeldbellen: Skype en WhatsApp.
Skype
Skype bestaat het langst en werkt op alle apparaten. Als u Skype wilt gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken. Dit betekent ook dat u alleen kunt videobellen met anderen die ook een account hebben op Skype. Met Skype kunt u met wel maximaal 25 personen tegelijkertijd videobellen. Hoe start u een videogesprek?
- Download Skype op uw computer of telefoon (als u Windows 10 gebruikt dan staat het al standaard op uw apparaat);
- Open het programma en meld u aan of log in;
- Klik op het icoontje waar het woord ‘Contacten’ bij staat;
- Kies in de lijst wie u wilt videobellen.
Zodra de andere persoon opneemt, wordt uw beeldbelgesprek gestart. Bent u klaar met het gesprek? Klik dan op de rode knop om op te hangen. Via deze link vindt u meer uitlegvideo’s over Skype.
Heeft u een smartphone? Dan is de kans groot dat u ook WhatsApp op uw telefoon heeft. WhatsApp kan meer dan alleen tekstberichten versturen. Videobellen is ook een mogelijkheid. Een vereiste is wel dat de persoon, die u wilt videobellen, ook een smartphone en WhatsApp heeft. Volg de onderstaande stappen als u wilt videobellen via WhatsApp:
- Open WhatsApp;
- Ga naar ‘Chats’ en zoek de persoon op die u wilt videobellen;
- Klik de persoon aan die u wilt videobellen en klik rechtsboven op het camera-icoontje (naast het telefoon-icoontje);
- Als de ander opneemt, begint het gesprek.
Ook hier drukt u weer op de rode knop om op te hangen. In het filmpje hieronder ziet u hoe het werkt.
Beeldbellen met uw naaste met dementie in het verpleeg- of verzorgingshuis
Door de maatregelen is het ook niet meer mogelijk om uw naaste te bezoeken in het verpleeg- of verzorgingshuis. Videobellen is dan de perfecte uitkomst, mits uw naaste weet hoe het werkt en over een apparaat beschikt waar dat op kan. Hoe zit dat precies bij mensen met dementie? Kunnen zij het ook leren? Ja, zeker! DAZ (Dirkse Anders Zorgen) heeft de afgelopen jaren veel mensen met dementie geleerd om te beeldbellen met familieleden. Een grote groep mensen met dementie hebben namelijk nog veel lerend vermogen. Wilt u er meer over weten? Klik hier om het PDF document “Ouderen met dementie leren beeldbellen” te downloaden >
Toch nog hulp nodig?
Wij zijn benieuwd. Doet u al aan videobellen? Zo ja, welk programma gebruikt u? Zo niet, gaat u ook aan de slag met videobellen? Mocht u nog overige vragen hebben over beeldbellen. Neem dan gerust contact met ons op via Facebook en stel uw vraag via de chat. We helpen u graag verder.