Terug home Informatie & inspiratie Actueel Anneke Groot (89) maakt met gemak salto’s van de hoge duikplank

Anneke Groot (89) maakt met gemak salto’s van de hoge duikplank

Geschreven op donderdag 14 september 2017

Beweging is essentieel om gezond oud te worden, dit is het ultieme geheim van Anneke Groot. Ze mag dan bijna de 90 jaar aantikken, maar rustig baantjes trekken in het zwembad wordt als ietwat saai bestempeld. Anneke houdt wel van een uitdaging en maakt dagelijks achterwaartse salto's van de duikplank. 

Hoppa, de duikplank af

Het is voor velen een drempel om van de hoge duikplank te springen, maar mevrouw Groot heeft hier totaal geen moeite mee. Hoe ze het doet? “Ik pak de treden vast en dan klim ik heel gauw naar boven. Dan ga ik op die plank staan en denk ik ‘goh, het lijkt net alsof die plank steeds smaller wordt en dat die steeds harder wiebelt’. Ik draai me om, dan zie ik het water niet meer. Ik neem een buiging en draai met een salto heerlijk in het water”, vertelt de senior aan de NOS. Ook dol op zwemmen? Bekijk hier de woninginstellingen die regelmatig activiteiten als zwemmen organiseren.

Een waaghals én een sportieveling

Als u denkt dat de sprong van de hoge duikplank al eng is, dan gaat mevrouw Groot nog een stapje verder. “Ik heb twee keer parachute gesprongen”, zegt de waaghals terwijl ze vol trots haar certificaten laat zien. “Om vanuit de parachute de aarde te zien, dat is echt een prachtig gezicht.”

Naast dat de senior wel van een uitdaging houdt, is ze dagelijks bezig met beweging. Elke ochtend doet ze in bed diverse oefeningen, zoals liggend fietsen.  Hierna gaat ze tussen 7:00 en 9:00 uur 10 kilometer wandelen. “Ik vind het zalig om te lopen en de seizoenen te zien.”

Lekker bezig

Mevrouw Groot is een echt gezelschapsmens. Zo brengt ze regelmatig een bezoekje aan haar 95-jarige buurvrouw en aan haar dochter.  Zo gaan ze samen ze bessen plukken om hier later bessensap van te maken en heerlijk op te drinken. Wanneer de zon onder is en lucht helder is, is sterrenkijken ook één van haar favoriete bezigheden. Dit deed de sportieveling vroeger al met haar vader.

Ultieme tip om gezond oud te worden

“Ik ben een gelukkig mens”, zegt de 89-jarige, die het leven precies neemt zoals het is. Mevrouw Groot wil tot slot nog graag dé ultieme tip delen aan mensen die net als haar gezond oud willen worden: “Blijf goed bewegen, blijf nieuwsgierig en zorg ervoor dat je jezelf zo min mogelijk isoleert.” Kijk, hier kunnen we wat mee!

Bent u geïnspireerd door het verhaal van mevrouw Groot? Bekijk hier het gehele interview en praat mee op onze Facebookpagina.

Bron: NOS

Interessante links bij dit artikel: