Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

7 tips om op te letten wanneer u een verpleeghuis zoekt

Geschreven op vrijdag 06 september 2019 door Gastblogger

Mijn ouders waren gaan kijken bij verschillende verpleeghuizen. Maar toen mijn moeder met spoed opgenomen moest worden, was er alleen plaats in een ander verpleeghuis. Toch is het belangrijk om tijdig te gaan kijken wat een goede woonomgeving kan zijn. Waar kunt u zoal op letten?

1. Omgeving

In welke omgeving gaat u kijken? Is het belangrijk om in (de buurt van) de huidige woonplaats te blijven? Daar wonen de vrienden en bekenden en kent men de weg. Of is het juist handiger om bijvoorbeeld één van de kinderen in de buurt te gaan zoeken? Bepaal dus eerst waar u wilt gaan kijken. Denk ook aan bereikbaarheid met het openbaar vervoer of parkeergelegenheid.

2. Wat vindt u belangrijk?

Ieder verpleeghuis heeft zijn eigen kenmerken. Bij kleinschalig wonen bijvoorbeeld leeft u met 6 tot 8 personen in een groep. Bij grotere huizen kan dat aantal oplopen tot 15 of nog hoger. Hoe groot zijn de eigen kamers? En hoeveel ruimte is er om die naar eigen inzicht in te richten? Een eigen kamer, die lijkt op de kamer waar men woonde kan veel betekenen voor het ‘thuisvoelen’.  Dat geldt ook zeker voor de ‘woonkamer’, waar bewoners een groot deel van de dag verblijven. Wat voor sfeer heerst daar?

3. Wat is er te doen?

Verpleeghuizen regelen zorg en welzijn. De laatste jaren is duidelijk geworden dat er weinig tijd is om aandacht te besteden aan welzijn. Ronkende sites vertellen over wat er allemaal wel niet voor prachtige activiteiten zijn, maar wat wordt er écht georganiseerd en hoe vaak? En zijn dat de dingen waar uw naaste blij van wordt? Is er een toegankelijke tuin? Is er overdag iets te beleven? Zijn er aparte hoekjes om rustig te zitten? Wordt er op de woning gekookt, of komt het eten van de cateraar? In de beleving kan dat een groot verschil maken. Als er veel vrijwilligers zijn, kan dat een teken zijn dat er meer georganiseerd wordt.

4. Hoe welkom zijn de naasten?

‘U mag altijd komen’, wordt vaak gezegd. Dat is natuurlijk prettig. Maar mag u ook samen thee drinken en mag u mee eten? Kunt u blijven slapen? Wat heb je beiden nodig om u welkom te voelen? Stel daar vragen over en kijk of het antwoord u bevalt.

5. Personeel

Zorg wordt gegeven door mensen. Wat voor indruk krijgt u van die mensen? Rennen ze langs u heen of stralen ze rust uit? Hoeveel medewerkers zijn er voor de zorg overdag en ’s nachts. En hoeveel personeel is vast in dienst en hoeveel  uitzendkrachten worden er gebruikt? Hoe meer uitzendkrachten, hoe lastiger het is om goede zorg te geven, omdat zij de bewoners niet kennen. Dergelijke vragen kunt u zeker stellen. En ziet u andere naasten tijdens uw bezoek, vraag dan eens hoe zij de zorg ervaren.

6. Kosten

Zijn er kosten verbonden aan de activiteiten? Wat kost het om de was te laten doen? Voor welke zaken dient betaald te worden. Het is goed om dat vooraf te weten.

7. Communicatie en aanspreekpunt

Het is natuurlijk belangrijk om een vast aanspreekpunt te hebben in een verpleeghuis. Kunt u dat aanspreekpunt zelf kiezen of krijgt u iemand toegewezen? En op welke manier wordt er gecommuniceerd. Zijn er regelmatig nieuwsbrieven, worden er informatieavonden gehouden, of is er bijvoorbeeld familienet, een manier om online informatie uit te wisselen. Kortom heel veel vragen. Een goed gevoel krijgen als je de deur binnen stapt is zeker belangrijk, maar het is goed om dat aan te vullen met concrete informatie. Op deze site van de overheid vindt u een aantal links naar pagina’s die helpen bij het kiezen. Op kies voor je zorg, kunt u allerlei zorg vinden in uw eigen regio. Op Woonz.nl kunt u zowel woningen als diensten en producten voor senioren vinden. 

Rondom het thema contact maken en op bezoek gaan bij mensen met dementie geef ik workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers. Klik hier of mail me menskapitaal@live.nl

Anniek Kramer, Auteur van ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten,' samen met Marcelle Mulder.
Woonz nieuwsbrief