Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

3 manieren om overwaarde van uw huis op te nemen

Geschreven op maandag 30 maart 2020 door Gastblogger

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: overwaarde van uw woning opnemen zonder te hoeven verhuizen… Hoe werkt dat precies? Pro Finance vertelt u meer over de verschillende mogelijkheden om de overwaarde van uw huis op te nemen.

Inhoudsopgave

In dit artikel krijgt u meer te weten over: 1) Senior Hypotheek afsluiten, 2) lastenvrij verzilveren en 3) verkoop en terug huren van uw eigen woning. Mocht u al geïnteresseerd zijn in één van de onderwerpen, dan kunt u direct op dit onderwerp klikken en er meer over lezen:

 1. Senior Hypotheek afsluiten
 2. Lastenvrij verzilveren
 3. Verkoop en terug huren van uw eigen woning
 4. Overzicht en advies

1. Senior Hypotheek afsluiten

De Senior Hypotheek is in opmars. Met de toenemende vergrijzing is er steeds meer vraag naar oplossingen om overwaarde uit een huis te kunnen gebruiken, zonder de woning te hoeven verkopen. Daardoor ontstaan er meer initiatieven op de markt, die het in stenen gemetselde geld vrijmaken. Uw overwaarde opnemen via een hypotheek is tegenwoordig een gebruikelijke oplossing.

Met de Senior Hypotheek kunt u de overwaarde van uw huis opnemen door middel van een lening. Als huiseigenaar krijgt u eenmalig of periodiek een uitkering. U merkt niets van de rentelasten, omdat deze worden opgeteld bij de hypotheekschuld. U bepaalt zelf waar u de overwaarde aan uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan een aanvulling op uw pensioen of een schenking aan uw (klein)kinderen.

Voor een overwaarde hypotheek is maatwerk essentieel

Voor wie een overzicht wil hebben van de verschillende aanbieders van een overwaarde hypotheek is een onafhankelijke, betrouwbare adviseur noodzakelijk. Deze kijkt samen met u als huiseigenaar wat de beste oplossing is in uw specifieke situatie. De Senior Hypotheek is geschikt voor mensen met een ruime overwaarde op hun woning. Meestal kan tussen 30% (vuistregel) en maximaal 50% van de waarde van de woning worden opgenomen. De woning blijft in uw bezit.

Rekenvoorbeeld Senior Hypotheek

Een alleenstaande senior van 75 jaar met een hypotheekvrij huis van € 400.000,- kan circa éénmalig € 200.000,- opnemen of maandelijks in termijnen.

Voordelen Nadelen
 • U blijft eigenaar en heeft dus baat hebben bij waardestijging van de woning;
 • Waardestijging voor erfgenamen, het huis blijft in uw bezit.
 •  Lastig als de woning niet hypotheekvrij is;
 • Vaak alleen mogelijk via maatwerk.

Klik hier om meer te lezen over de Senior Hypotheek of bekijk de uitlegvideo hieronder.

2. Lastenvrij verzilveren

Een alternatief voor de Senior Hypotheek is lastenvrij verzilveren. U verkoopt uw woning, maar de werkelijke overdracht vindt pas plaats bij het verlaten van de woning. De aanbieder van dit product garandeert een maandelijkse uitkering tot de leeftijd van 100 jaar. Doordat u ook werkelijk eigenaar van de woning blijft, loopt u geen financieel risico. Zo kunt u een groot gedeelte van de actuele overwaarde (tot 80%) opnemen in termijnen en kunt u in de woning blijven wonen zonder huur of rente te betalen. Deze oplossing is geschikt voor senioren die de maximale waarde uit de woning willen halen of senioren die niet voldoen aan inkomenseisen van banken.

Rekenvoorbeeld Lastenvrij verzilveren

Een alleenstaande senior van 75 jaar met een hypotheekvrij huis kan gedurende 25 jaar per maand een pensioenaanvulling ontvangen.

Voordelen Nadelen
 • Er wordt meer uitgekeerd dan een bank kan doen met een hypotheek;
 • Er is geen huur of rente verschuldigd;
 • Maandelijkse uitkering tot leeftijd 100 jaar.
 • Het kan onaantrekkelijk zijn als de bewoner maar kort in de woning blijft.
 • Onderhoud blijft eigen verantwoordelijkheid;
 • Deel van de overwaarde en waardestijging gaat naar mijnbehoudenhuis.

3. Verkoop en terug huren van uw eigen woning

Dit is mogelijk via een zogenaamde Sale en leaseback-constructie. Hierbij verkoopt u als woningeigenaar uw huis en huurt het direct weer terug. Zo kunt u in de woning blijven wonen en direct over het geld beschikken. Dit besteedt u vrij, bijvoorbeeld als pensioenaanvulling, dekking van zorgkosten of voor het financieel ondersteunen van (klein)kinderen. Spaargeld levert niet veel rente op, dus dit geld kunt u ook beleggen. Op deze manier behaalt u rendement dat u kunt gebruiken om de huur te betalen. Uw overwaarde kunt u dus eigenlijk niet opnemen, maar het resultaat is wel identiek: u krijgt daadwerkelijk een som geld in handen. Deze oplossing is geschikt voor mensen met een grote kapitaalbehoefte, die niet van plan zijn om nog lang in de woning te blijven.

Rekenvoorbeeld Sale en leaseback

Een alleenstaande van 75 jaar kan met een hypotheekvrij huis éénmalig € 400.000,- ontvangen. De huurprijs wordt in onderling overleg afgesproken.

Voordelen Nadelen
 • U beschikt in één keer over een groot deel van de overwaarde.

 

 • 80% van de waarde van de woning wordt vergoed;
 • Lage opbrengst als u kort in de woning blijft;
 • Hoge huurkosten: het kan onaantrekkelijk zijn als de bewoner lang in de woning blijft. Geld raakt op aan huur.

 

4. Overzicht en advies

Overzicht

 • Senior Hypotheek
Eigenschappen Geschikt voor
Meestal kan tussen de 30% en max. 50% van de woning worden opgenomen. Mensen met een ruime overwaarde op hun woning (vuistregel 30% - 50%).

 

 • Lastenvrij verzilveren
Eigenschappen Geschikt voor
Woningverkoop waarbij de bewoner de rest van zijn leven in de woning kan blijven wonen zonder huur of rente te betalen. Waarde van
de woning wordt periodiek uitgekeerd.
Mensen die de maximale waarde uit de woning willen halen of mensen die niet voldoen aan inkomenseisen van banken.

 

 • Verkoop en terug huren
Eigenschappen Geschikt voor

Mogelijk via een zogenaamde sale en leaseback-constructie. U blijft wonen in de woning en beschikt direct over het geld.

 

Mensen met een grote kapitaalbehoefte, die niet van plan zijn om nog heel lang in de woning te blijven.

 

Advies

"Pro Finance, partner van Woonz.nl, kan u tijdens een vrijblijvende afspraak informeren over de mogelijkheden en kosten die komen kijken bij het opnemen van de overwaarde van uw woning. Zo weet u snel wat voor u de beste optie is. Het gesprek voert u met Arnout J. Punt, erkend financieel adviseur en erfrechtspecialist. Met meer dan 25 jaar werkervaring is hij de aangewezen persoon om u advies te geven.Klik hier om meer te lezen over Pro Finance of een vrijblijvende afspraak te maken >

 

Woonz nieuwsbrief