Terug home Informatie & inspiratie Actueel 20 procent van de senioren wacht te lang met hoortest

20 procent van de senioren wacht te lang met hoortest

Geschreven op maandag 16 november 2015

Tijdens gezondheidsdagen die dit jaar hebben plaatsgevonden is gebleken uit de bezoeken aan de landelijke hoorwinkel Van Boxtel dat één op de vijf senioren te lang wacht met een hoortest. De meesten van hen ervaart namelijk al gehoorproblemen op het moment dat de test wordt uitgevoerd.

Van de bezoekers aan de hoorwinkel blijkt een tiende al langer dan zes jaar hoorklachten te hebben. Het is opmerkelijk dat nog niet eens de helft van deze groep een hoortoestel draagt. Tijdens de gezondheidsdagen konden senioren vrijblijvend gebruik maken van een gratis hoortest. Daarnaast werden er tijdens de gezondheidsdag ook andere gezondheidschecks uitgevoerd. Een bloeddrukmeting, het nagaan van de BMI of het meten van het cholesterolgehalte. Bijna driekwart van de ruim 900 bezoekers maakt tijdens de gezondheidsdagen gebruik van een hoortest.

Hoortoestel

De gehoorproblemen bij de bezoekers is bij 53% al van langere aard. Het is opmerkelijk dat ruim 80% van de seniore bezoekers die lang zijn gekomen voor de hoortest denkt dat een hoortoestel nog niet noodzakelijk is.

“Vaak zijn het de mensen in de omgeving van slechthorenden die aangeven dat het nodig is een hoortest te doen. Dit blijkt ook uit het feit dat bijna 15% van de mensen die een Gezondheidsdag bezoekt, is gestimuleerd door familie of vrienden. Een derde van de ouderen heeft al langer dan een jaar last van gehoorverlies, maar lijkt hier zelf niet de ernst van in te zien. “Aldus de directeur van de hoorwinkel Van Boxtel.

Aanschaf

Vaak wordt de aanschaf van een hoortoestel (deels) vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. 75% van de kosten voor het hoortoestel valt in de basisverzekering, de eigen bijdrage van een hoortoestel is door de overheid op 25% bepaald. Het is mogelijk dat deze extra kosten zijn opgenomen in de uw aanvullende deel van uw zorgverzekering.

Hoe is het met uw gehoor gesteld? Wilt u het eens laten controleren? Dan kunt u voor een gratis hoortest terecht in de winkels van Van Boxtel hoorwinkels.

Interessante links bij dit artikel: