Welke woonwensen leven er onder senioren?

Geschreven op dinsdag 08 februari 2022 door Dominique Jeremias

Tijdens de najaarscampagne konden senioren hun woonz-wensen achterlaten: Hoe wil je wonen in de toekomst? Of wat zou op dit moment je huidige woonsituatie verbeteren? We ontvingen zo’n 200 woonz-wensen. Wat de meest voorkomende wensen zijn, lees je hieronder.

Behoefte aan klushulp

Een deel van de woonz-wensen ging over klussen die in huis moeten gebeuren. Denk aan klussen op het balkon, muren schilderen, opknappen van de zolder, lekkage verhelpen en nieuwe ramen en kozijnen. Er wordt ook aangegeven dat men hierbij op zoek is naar betaalbare en betrouwbare klusjesmannen. Er is behoefte aan klushulp, maar men weet niet altijd waar ze deze hulp kunnen vinden.

Huidige woning toekomstbestendig maken

Ook ging een deel van de woonz-wensen over het aanpassen van de huidige woning om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen eventueel met hulp. Denk hierbij aan het aanpassen van de tuin: minder bomen en struiken, omdat het lastiger wordt om te onderhouden, de woning renoveren, zodat deze toekomstbestendig wordt en aanpassingen laten doen in de keuken.

Eisen als men gaat verhuizen

Als senioren verhuizen, hebben zij verschillende eisen:

  • De nieuwe woonplek moet in de buurt van de kinderen zijn;
  • Winkels, de supermarkt, apotheek en restaurants: alles moet in de nabije omgeving te vinden zijn;
  • De nieuwe woonplek moet een woongemeenschap zijn waarbij men naar elkaar omkijkt;
  • De woning moet toekomstbestendig zijn, zodat men comfortabel ouder kan worden.

Wonen met en zonder gelijkgestemden

Iets meer dan de helft van de woonz-wensen ging over verhuizen naar een toekomstbestendige seniorenwoning. In welke vorm loopt erg uiteen. Zo zijn er senioren die op zoek zijn naar een woonplek met gelijkgestemden en mensen die nog midden in het leven staan om samen activiteiten te ondernemen. Een eis is wel dat je niet aan alles “moet” meedoen, maar ook je eigen ding kan doen.

Daarentegen is er ook een groep die aangeeft niet alleen met senioren te willen wonen, maar juist gemengd, bijvoorbeeld in een complex met (jonge) gezinnen en studenten/starters die kunnen helpen bij kleine klusjes en dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan het meenemen van een boodschap of uitleggen hoe de iPad werkt. Bij beide groepen komt sterk naar voren dat er behoefte is aan omkijken naar elkaar en saamhorigheid.

Aanbieders van seniorenwoningen of klusdiensten

Bied jij seniorenwoningen aan of klusdiensten voor senioren en wil jij de seniore doelgroep bereiken? Start nu gratis je 14 dagen op proef en kom in contact met de senioren van Nederland! Klik op deze link om je aan te melden.

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.