Woning die past bij nieuwe levensfase
Het overgrote gedeelte van senioren is harstikke tevreden met hun huidige woning. Zo zijn ze vertrouwd met de omgeving, hebben lage kosten voor hun (deels) afbetaalde koopwoning en goede sociale contacten in de buurt opgebouwd. Toch is er een groeiende groep senioren die op zoek is naar een nieuwe woning die beter past bij hun nieuwe levensfase. Veel senioren wonen nog in een eengezinswoning die eigenlijk wat te groot geworden is nadat de kinderen het huishouden hebben verlaten. Bovendien zijn ze op zoek naar de juiste ‘reuring’ om zich heen.
Woonwensen
Als iemand ouder wordt, veranderen de woonwensen. Veel senioren krijgen op latere leeftijd de wens om dichter bij voorzieningen te wonen, zoals winkels die op loopafstand zijn. Daarnaast zijn senioren op zoek naar woningen die beter geschikt zijn om zorg of hulp te ontvangen en meer mogelijkheden bieden tot gezelligheid en contact met medebewoners. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Ouderenbond ANBO van februari 2019. Uiteraard verschillen de woonwensen van senioren: zo geeft de een de voorkeur aan een appartementje in het centrum van Amsterdam, terwijl de ander juist meer rust zoekt in een landelijke omgeving of een combinatie van beiden.
Senioren verhuizen niet
Maar hoe komt het nou dat er een groep senioren is die wel wil verhuizen, maar dat niet doet? In mijn ogen is er op dit moment onvoldoende aanbod van woningen geschikt voor senioren. En met de groeiende populatie senioren in het achterhoofd zal dit probleem alleen maar verder toenemen. Het tekort zal op korte termijn niet opgelost worden, tenzij er snel verspreid over het gehele land ontwikkelingen van de grond komen om senioren te huisvesten.
Senioren huisvesten
Om senioren te huisvesten zullen gemeenten, ontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen moeten gaan samenwerken en zo ruimtelijke kansen omzetten in concrete huisvesting. Hierbij ligt de sleutel niet bij één type seniorenwoning, maar dient het aanbod juist gevarieerd te zijn om in te spelen op de veranderende wensen van senioren. Door de woningen geschikt te maken voor meerdere doelgroepen is het vastgoed toekomstbestendiger en wordt het risico verminderd. Naast het feit dat senioren hierdoor gehuisvest kunnen worden, zorgt het ook voor een positief effect op de doorstroming van de woningmarkt.
Senioren willen dus wel verhuizen, maar de grote vraag blijft waar naartoe? Dit zal makkelijker worden zodra het aanbod verbeterd wordt. Dan zullen senioren veel sneller de stap maken naar een nieuwe woning. Dus ik zou zeggen: bouwen maar!
Over Dirk Adriaanse
Dirk Adriaanse is consultant op het gebied van zorgvastgoed, waarbij hij zorginstellingen, ontwikkelaars, beleggers en banken helpt met uiteenlopende vraagstukken zoals herontwikkelingen, business cases en strategisch managementadvies. Zorgbehoevende senioren vormen de belangrijkste doelgroep van het zorgvastgoed waarin hij adviseert.