Verhuizen? Dat doen senioren liever niet. Of wel?

Geschreven op zaterdag 20 juli 2019 door Eline Bodbijl

Veel senioren wonen al jarenlang op dezelfde plek. Het huis heeft herinneringen, bijvoorbeeld aan het gezin of aan een overleden partner. Het regelen van een verhuizing is veel gedoe. Zijn er wel genoeg dozen? Blijft alles wel heel? Soms past niet alles in het nieuwe huis en moeten spullen weg gedaan worden. Daarnaast hechten we ons aan ons huis.

Inleven in de doelgroep is niet moeilijk. We weten allemaal hoe we ons voelen bij een verhuizing. Alle spullen gaan door je handen voordat het de dozen in gaat. Herinneringen komen naar boven. Daarom is naast het opruimen, loslaten ook deel van het verhuisproces. Zelfs wanneer de verhuizing achter de rug is, moeten mensen maandenlang wennen aan de nieuwe plek. Verhuizen is dus ook een ingrijpende en soms zelfs een emotioneel zware gebeurtenis. 

Het is dan ook niet gek dat veel mensen liever blijven zitten waar ze zitten. Of je nou senior bent of niet, verhuizen doen we niet graag. Er moet dan ook heel wat gebeuren om de knoop door te hakken en een nieuw thuis te gaan zoeken. Bij Woonz.nl zien we ruwweg drie grote levens veranderende situaties die een verhuizing in gang kunnen zetten of de behoefte creëert om het huis aan te passen. Het is dus ook van belang om bewust te zijn van deze drie fases en hierop in te spelen wanneer je deze doelgroep wil aanspreken. Daarom schetsen wij drie scnario's waar je rekening mee kunt houden.

De kinderen zijn uit huis

Het huis was ooit zo levendig en druk. Soms tot vermoeiends toe. De kinderstemmen veranderen in puberstemmen en voor je het weet zijn ze het huis uit. Senioren realiseren zich vaak op dat moment dat al die kamers niet meer nodig zijn en dat het bijhouden van de tuin toch wel veel werk en tijd kost. Hier begint het balletje te rollen: moeten we kleiner gaan wonen?

Pensioen: het is zover!

Het pensioenmoment is ook een scenario om rekening mee te houden. De eerste dagen voelen nog redelijk normaal, alsof het weekend is. De dagen vullen zich vanzelf met activiteiten die men altijd al eens wilde doen. De dagen worden weken en voelt aan als een lange vakantie. Langzaam beginnen de woonwensen te veranderen; misschien is een tuin toch wel fijn of merkt men dat het huis wat duur is met een AOW en aanvullend pensioen.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen zijn ook een bepalende factor. Traplopen gaat moeilijker, de badkamer is te klein voor de rollator en op het toilet kan men de draai niet lekker maken. De meneer bij gemeente heeft al aangegeven dat een traplift moeilijk zal worden. Op dit punt zijn senioren op zoek naar een toekomstbestendige woning; een huis met een lift, een gelijkvloerse woning of ergens waar men zorg kan krijgen, mocht dat nodig zijn.

Woonzorgorganisaties zijn vaak gericht op één soort senior

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het ene (zorg)appartement is de ander niet en elke senior is anders. Het is van belang voor woon(zorg)organisaties om meer bewust te zijn van alle verschillende redenen waarom iemand wil verhuizen. Niet gelijke monniken, gelijke kappen, maar gericht op de wensen van de individu. Langzaam ontstaan er initiatieven die ruimte geven aan de wensen van het individu en die samen met de bewoners invulling geven aan het woonplezier. Voor, door en met elkaar. Dit soort initiatieven zijn de toekomst. 

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.