Nieuwe informatie en vergeetachtige senioren

Geschreven op woensdag 17 juli 2019 door Eline Bodbijl

Het ouder worden gaat gepaard met ongemakken. Vergeetachtigheid en moeilijk nieuwe dingen aanleren, dit wordt door senioren als het vervelendst ervaren. Fysieke ongemakken leert men blijkbaar makkelijker mee leven. Voor vergeetachtige senioren is het moeilijker om nieuwe informatie te onthouden, de denksnelheid, concentratie en de mentale flexibiliteit gaan achteruit. Ook wordt het moeilijker om nieuwe informatie te negeren.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel want er zijn ook voordelen aan ouder worden. Senioren hebben over het algemeen een grotere woordenschat en meer wereldkennis. Daarnaast zijn senioren vaak emotioneel stabieler, waardoor ze meer rust hebben bij het leren. 

Trainen van de hersenen 

Er zijn grote verschillen tussen senioren. En dit is afhankelijk van een aantal dingen. Lichaamsbeweging is van groot belang voor de hersenen. Onderzoek laat keer op keer zien dat mensen die tot op hoge leeftijd sporten beter nieuwe informatie kunnen onthouden en een kleinere kans hebben op dementie. Daarnaast is de levensstijl van vergeetachtige senioren van belang. Roken, drinken en teveel eten zijn niet bevorderlijk voor ons brein.

Ook kunnen hersenen getraind worden. Door nieuwe dingen te blijven leren blijven de hersenen flexibeler. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat hersenpaden die niet meer gebruikt worden langzaam verdwijnen. Het is dus van belang om deze paden te blijven voorzien van informatie zodat ze blijven bestaan. Niet alleen nieuwe dingen leren kan helpen. Ook afwijken van routine is een manier om het brein flexibel te houden. Leer nieuwe mensen kennen. Fiets eens een andere route naar de supermarkt. Het zijn allemaal manieren om de hersenen te blijven voeden. Dit kunnen goede oefeningen zijn om het brein van vergeetachtige senioren soepeler te maken en de vergeetachtigheid tegen te gaan.

Niet meer flexibel en toch iets nieuws leren? 

Maar wanneer de hersenen toch niet zo flexibel zijn gebleven... Hoe kunnen vergeetachtige senioren dan het beste leren? De functie van zowel de linker en de rechter hersenhelft is van belang bij het aanbieden van nieuwe informatie. De linker hersenhelft is verantwoordelijk voor patroonherkenning. De rechter hersenhelft verwerkt nieuwe informatie. Wanneer dit samengevoegd kan worden, wordt het makkelijker om iets nieuws te leren. Het is handig om de nieuwe informatie te koppelen aan vertrouwde en bekende informatie. Daarmee worden de linker en rechter hersenhelft met elkaar verenigd en kan de informatie sterker geankerd worden in het brein. Iets nieuws aanleren is ook makkelijker zodra het verpakt is in een verhaalvorm of als het wordt ondersteund met visuele informatie. 

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.