De uitdagingen van de toekomstige thuiswonende senior

Geschreven op donderdag 27 juni 2019 door Dominique Jeremias

De groep senioren die langer zelfstandig thuis woont blijft groeien. Uit de publicatie “Zorgen voor thuiswonende ouderen” (2019) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is gebleken dat momenteel maar liefst 92% van de 75-plussers zelfstandig thuis woont.

Dankzij hulp van mantelzorgers, verschillende regelingen en voorzieningen of particuliere hulp is dit mogelijk. In 2030 zullen er ruim 2 miljoen 75-plussers zijn. Welke uitdagingen brengt dit met zich mee voor de toekomstige thuiswonende senior? 

Minder hulp, grotere zorgvraag 

De vergrijzing zorgt ervoor dat de groep senioren groter wordt, maar de groep mantelzorgers krimpt en personeelstekorten blijven groot in de zorg. Een senior kan gemiddeld beroep doen op vier tot zes mantelzorgers. In 2040 zullen dit er maar twee zijn. Dit betekent dat senioren steeds minder hulp uit de omgeving krijgen om bijvoorbeeld zorg te regelen. Ze moeten het vaak zelf doen. Uit de publicatie van het SCP blijkt dat er op dit moment 40% van de zelfstandig wonende 75-plussers zorg en ondersteuning ontvangt in het huishouden, persoonlijke verzorging, begeleiding of verpleging. Eén op de acht financiert dit zelf. 

Combinatie zelfstandig wonen en ziekte 

Niet iedere senior komt in aanmerking voor het verpleeghuis: deze groep zal hulp en ondersteuning thuis moeten krijgen. De uitdaging die hierbij om de hoek komt kijken: de combinatie tussen zelfstandig wonen en een ziekte hebben. Neem bijvoorbeeld dementie, de nummer één volksziekte van Nederland. Een zelfstandig wonende senior met dementie kan medicijnen vergeten, vallen in huis, verdwalen op straat en het pannetje te lang op het vuur laten. Deze senioren kunnen we monitoren en een personenalarmering geven, maar dit zal geen oplossing zijn naarmate de ziekte vordert.  

Digitale vaardigheid senioren 

Volgens het SCP zullen senioren in de toekomst vaker hoogopgeleid zijn en over meer computervaardigheden beschikken. Ook zal de senior van de toekomst vermoedelijk meer te besteden hebben en gezonder zijn, wat er weer voor zorgt dat ze vaker zelf zorg kunnen regelen en organiseren of voorzieningen kunnen aanschaffen. De verwachting is dat steeds meer senioren in de toekomst online op zoek gaan naar een oplossing die hen helpt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarnaast is het volgens het SCP goed mogelijk dat de senioren van de toekomst kritischer en veeleisender zijn.  

Toekomstige senioren meer te besteden 

Uit het rapport van SCP blijkt ook dat toekomstige 75-plussers naar verwachting langer en/of vaker aan de arbeidsmarkt hebben deelgenomen dan de huidige 75-plussers en dus meer aanvullend pensioen hebben opgebouwd. Hierdoor zullen senioren vermoedelijk in de toekomst meer te besteden hebben en zal de groep senioren die zelfstandig hulp financiert waarschijnlijk in de toekomst ook gaan groeien.  

Online vindbaar en overzicht bieden 

Dankzij deze inzichten weten we dat het belangrijk is om toekomstige senioren een overzicht te bieden van alle mogelijkheden die online vindbaar zijn. Deze twee factoren dragen bij aan het zoekplezier van de senior. We vergroten het gemak en maken keuzevrijheid mogelijk. Hoe fijn zou het zijn voor de senior als alle oplossingen omtrent langer thuis wonen op één plek te vinden zijn? Al met al: online vindbaar zijn en overzicht creëren voor de senior is een must. Voor nu, maar zeker voor in de toekomst! 

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.