Welke trends zien we in de seniorenmarkt in 2019?

Geschreven op donderdag 03 januari 2019 door Eline Bodbijl

Hoewel niemand weet hoe de toekomst eruit gaat zien, zijn er wel duidelijke trends zichtbaar. Waarin het langer thuis blijven wonen in 2018 de belangrijkste trend was, zien we dit nu verschuiven naar het behouden van regie. Hieronder behandelen we een aantal onvermijdelijke trends in de seniorenmarkt volgens Woonz.nl. 

Regie over wooncarrière 

In 2018 stond zoals gezegd het langer thuis wonen centraal. Niet alleen omdat dit de behoefte van veel senioren is, maar ook omdat dit vanuit de overheid wordt gestimuleerd. De producten om senioren hierbij te ondersteunen schoten als paddenstoelen uit de grond. Naarmate we het meer over het langer thuis wonen spraken, bleek er eigenlijk iets achter te liggen dat mensen verbindt. Zowel mensen met een verhuiswens als mensen die liever thuis willen blijven wonen. Eigen regie over de wooncarrière is dé verbindende factor. Iedereen wil niet alleen zelf bepalen hoe en waar men woont, maar vooral welke zorg er wel en niet ingekocht wordt. Maatwerk is een vereiste om te voldoen aan deze behoefte. Wij verwachten dan ook dat hier het zwaartepunt op zal komen te liggen.   

Projectontwikkelaar stapt ook in 

De projectontwikkelaars beginnen de senioren doelgroep te ontdekken als zeer lucratieve doelgroep. Zij zullen naar verwachting vooral inspelen op de behoefte van het behoudt van regie. Er ontstaat daardoor een heel divers aanbod op maat. Voor elk wat wils. Grote wooncomplexen, maar ook interessante nieuwe woonvormen doemen op aan de horizon. Het is een trend die vorig jaar al zichtbaar was, maar nu in volle kracht zal toenemen. Een groot voordeel is dat dit precies aanhaakt op de zoektocht van senioren. Een nadeel is dat deze woonvormen zich vooral in het hoger segment zal bevinden. De vraag is dan ook: Hoe zorgen we dat er een balans blijft en dat ook de senioren met een minder goed gevulde portemonnee woonvormen kunnen vinden die in lijn liggen met de behoefte?  

Roep om vernieuwend aanbod wordt gehoord 

Jarenlang wordt er door senioren geroepen dat het aanbod niet toereikend is. Maar nu deze groep steeds groter wordt, worden ze eindelijk gehoord. Initiatieven om te voldoen aan de vraag van senioren nemen steeds grotere schaal aan en worden niet alleen in de Randstad gerealiseerd, maar ook steeds verder daarbuiten. De senioren van nu zijn veel mondiger dan vroeger en zullen met deze individualistische houding het zorglandschap blijvend veranderen. Met al deze verschillende mogelijkheden wordt ook de markt nog ondoorzichtiger. Het belang van transparantie wordt daarom ook dit jaar nog groter. Transparantie en het samenbrengen van het versnipperde aanbod zal senioren ondersteunen in de zoektocht naar de ideale woonvorm of woonoplossing.  

Geld willen investeren voor kwaliteit van leven 

Senioren zijn ook steeds meer bereid om meer te besteden aan de laatste stap in hun wooncarrière. Nu zit hier wel een duidelijk verschil in tussen de 50-plusser en de 70-plusser. Waar de 70-plusser dit niet wil en het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen, staat de 50-plusser veel meer open om zich al vroeg te oriënteren. Zij zijn ook veel meer bereid om daar bijvoorbeeld het huis of het spaargeld voor in te zetten. Vaak hebben zij met pijn hun ouders naar een verzorgingshuis moeten brengen en willen zichzelf daarvoor behoeden. Daarom beginnen ze zo vroeg met kijken naar de mogelijkheden. Ze willen liever vroeg verhuizen naar een levensloopbestendige woonruimte en daar dan ook wat in investeren dan dat ze willen inleveren op de kwaliteit van het leven. 

n wonen in 2018 de belangrijkste trend was, zien we dit nu verschuiven naar het behouden van regie. 

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.