Het ziektebeeld dat je moeder heeft, is je niet duidelijk en je weet niet zo goed hoe je moet reageren. Je vaders gedrag is veranderd en je weet niet hoe je hier mee om moet gaan. Je broer gaat uit huis wonen en jij helpt hem met het zoeken naar een passende woning. Maar waar heeft hij recht op? Wat heeft hij nodig? Het is moeilijk om wegwijs te worden door al die indicaties, het persoonsgebonden budget (pgb), de verschillende wetten, mogelijkheden en beperkingen.
Naast dat het al moeilijk genoeg is om een weg te banen door alle verschillende termen, sta je vaak ook nog eens onder druk. De zorgvraag is urgent en je moet nu in actie komen. Op dat moment wordt het eigen maken van het jargon of weten hoe je het beste kan reageren, nóg moeilijker. Kunnen zorgorganisaties hier iets in betekenen?
Taak van organisaties in de zorgbranche
Bij Woonz.nl merken we steeds weer dat niet alleen bij de zorgvrager zelf een behoefte is aan informatie, maar juist ook bij de mantelzorger. De behoefte aan e-learning is groot. Filmpjes en artikelen over ‘hoe-ga-je-om-met-dementie’ worden veel gelezen. Artikelen over hoe een wet in elkaar zit of waar je recht op hebt zijn tal van voorbeelden waar mantelzorgers een grote behoefte aan hebben. Hier ligt een uitgelezen kans voor zorgorganisaties. Maak het makkelijker voor mantelzorgers en degene waarvoor ze zorgen door net even dat extra stukje uitleg te geven of middels een blog, vlog of e-book uit te leggen hoe alles in elkaar zit.