Oudje, bejaarde of senior? Hoe willen 65+ers worden genoemd?

Geschreven op zaterdag 06 april 2019 door Dominique Jeremias

Hoe willen 65-plussers worden genoemd? Dat is een goede én lastige vraag. Allereerst is de doelgroep ontzettend divers en telt meerdere generaties. Ook kan iemand van 80 jaar zich net zo fit voelen als iemand van 65 jaar. Dus het woord ‘bejaarde’ dat veel op televisie en in kranten wordt gebruikt, is niet meer van deze tijd.

GetOud en Probiblio hebben onderzoek gedaan naar verschillende benamingen; welke vinden 65-plussers positief, negatief of neutraal klinken? We zetten ze voor je op een rij.  

Meest negatieve benamingen 

Zoals we net al zeiden; bepaalde benamingen passen niet meer bij deze tijd. Dit zijn benamingen als ‘bejaarde’, ‘oudje’ en ‘oude van dagen’. Mensen worden ouder en vitaler en herkennen zichzelf niet in deze benamingen. Zo wordt de benaming bejaarde als denigrerend ervaren en is het beeld dat daarbij heerst ook een oud persoon die zelf niet veel meer kan. Verrassend dat het in de media toch nog veel wordt gebruikt.  

Meest positieve benamingen 

Gelukkig zijn er ook een aantal benamingen die als positief of neutraal worden ervaren, zoals ‘oudere volwassene’ en ‘oudere’. De ondervraagden keuren deze benamingen ook goed. De benaming ‘senior’ komt het beste uit de test: de benaming wordt door 73% van de ondervraagden als positief ervaren, 24% vindt het neutraal klinken en maar 2% vindt dit negatief. 

“Mooi dat de benaming senior als beste uit de test komt. Wij gebruiken deze benaming namelijk ook voor onze doelgroep. Het voelt fijn, is respectvol en we hebben er nog nooit iemand over horen klagen”, aldus Annemiek Schut.

Respect en toon maken het verschil 

Een groot deel van de ondervraagden geeft wel aan dat het ze niet uitmaakt hoe ze genoemd worden. Wat wel uitmaakt is de manier waarop een benaming wordt gebruikt, wie het zegt, en of het met respect is. De toon maakt vooral het verschil.  

Bron: GetOud

Interesse in Woonz.nl voor uw organisatie?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

Neem contact op ›

Klaar voor de start?

Ga vandaag nog aan de slag en help senioren bij het vinden van de oplossing die zij nodig hebben. Word partner van Woonz.nl. Heeft u nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook eerst meer informatie opvragen, wij helpen u graag!

Partner worden

Bent u benieuwd naar de laatste trends in de seniorenmarkt?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.