Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat is een mantelzorgwoning?

Geschreven op donderdag 08 februari 2024 door Dominique

Volwassen kinderen nemen steeds vaker hun ouders in huis. Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we het hebben over de mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning wordt bijvoorbeeld in de achtertuin van een kind geplaatst.

De voor- en nadelen van inwonen

Ben je de mogelijkheid van een mantelzorgwoning aan het onderzoeken? Dan is het belangrijk om een aantal zaken Als je inwonen overweegt, dan is de kans groot dat je een goede band hebt met elkaar. Anders zou je dit niet overwegen. Het brengt zowel voor- als nadelen.

Voordelen:

  • Minder reistijd en -kosten: als je al regelmatig voor je ouder zorgt, dan hoef je niet meer te reizen. Als dit nu reiskosten met zich meebrengt, zal dit komen te vervallen.
  • Minder zorgen: mantelzorgers piekeren vaak over de gezondheid en welzijn van hun naaste. Als je samenwoont, kun je even kijken hoe het gaat.
  • Nabijheid: je kunt genieten van elkaars gezelschap en elkaar snel te hulp schieten, mocht er iets gebeuren.

Nadelen:

  • Privacy: iedereen die in huis woont levert privacy in, je raakt meer verweven in elkaar leven.
  • Meer zorg: de kans bestaat dat een naaste steeds meer hulp en zorg nodig heeft. Het beroep wordt gedaan op de mantelzorger en wordt dan ook groter. Het blijkt vaak moeilijk om na verloop van tijd de zorg uit handen te geven.
  • Financiële gevolgen: samenwonen kan een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdragen.

Gratis themaboek mantelzorg & wonen

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van (in)wonen en mantelzorg? Het themaboek mantelzorg en wonen staat vol met informatie, tips en inspiratie. Download deze gratis via de knop hieronder.

Download gratis het themaboek

Hoe zit het met vergunningen en regels vanuit de overheid?

Het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin, de aanbouw of een verbouwing van een garage of schuur tot mantelzorgwoning is in principe vergunningvrij, als het bouwwerk voldoet aan de voorwaarden in het Besluit omgevingsrecht (Bor). Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is dus geen vergunning nodig, maar er zijn wel bepaalde regels. De belangrijkste regels zijn:

  • Er is sprake van intensieve mantelzorg;
  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden dat maximaal bestaat. Daarvan moet tenminste één persoon mantelzorg ontvangen of verlenen;
  • Alleen de begane vloer mag worden gebruikt als leefruimte. Eventuele zolderruimte mag alleen voor opslag worden gebruikt;
  • Laat je een bestaand bouwwerk bij je huis ombouwen tot een mantelzorgwoning? Dan hoeft de omvang hiervan niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningvrij wonen;
  • Een mantelzorgwoning mag alleen op je achtererf, het mag niet op grond met een andere bestemming dan wonen, zoals agrarische grond;
  • De mantelzorgwoning is maximaal 100 m2 groot;
  • Als de mantelzorgrelatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Je hoeft de woning niet af te breken, maar moet bijvoorbeeld de keuken en badkamer verwijderen.

Blijf met elkaar in gesprek

Heb je het besluit genomen om bij elkaar te gaan wonen? Dan is het belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Bespreek regelmatig gevoelens, verwachtingen en zorgen. Maak daarnaast duidelijke afspraken en leg deze vast op papier, zodat er geen misverstanden ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een rolverdeling.

Ontdek meer artikelen

Mantelzorg is een breed begrip en omvat veel onderwerpen. Je leest meer artikelen via deze link.

Woonz nieuwsbrief